Vandaag bereikte ons het trieste nieuws dat Henny Knoet op maandag 26 augustus op 71-jarige is overleden. Henny is vooral bekend geworden als de geestelijk vader van Pardoes. Enige tijd geleden werd al bekend dat hij ernstig ziek was. Onder de ex-collegae is de verslagenheid groot, zijn overlijden kwam dan ook sneller dan verwacht. Henny wordt aanstaande vrijdag gecremeerd. Wij wensen alle nabestaanden heel veel sterkte met dit verlies.
In memoriam: Henny Knoet bij de Efteling
19 maart 1979 t/m 1 november 2007
Henny Knoet kwam officieel in 1979 in dienst bij de Efteling als ruimtelijk vormgever bij de afdeling Ontwerp en Ontwikkeling. Voor die tijd werkte hij al aan o.a. de vormgeving van ontwerpen voor het Spookslot (1978).
Ten tijde van de uitbreiding van het Kabouterdorp (1980) verruilde ambachtsman Henny Knoet de werkplaats voor de tekentafel van het Ontwerpbureau waar hij ook grafische ontwerpen maakte. Daar ontwierp hij o.a. de Parkplattegrond, die jarenlang door vele bezoekers geraadpleegd werd in de steeds groter wordende Efteling. In die tijd bedacht hij ook het concept en de vormgeving voor de Game Gallery (1981). Weer later het parcours en de T-Fordjes van d’Oude Tuffer (1984).
Het contrast tussen de donkere martelkamer van de Fata Morgana (1986) en de vrolijke, kleurige ontwerpen voor Monsieur Cannibale (1988) en het Kleuterhof (1995) maakt duidelijk dat Henny meerdere Efteling-signaturen beheerste. Dat is ook goed terug te zien bij Herberg De Ersteling en het kasteeltje van de stiefmoeder van Sneeuwwitje (1999) op het Herautenplein. Beide wonderlijke gebouwtjes waren een aanvulling op het oudste gedeelte van de Efteling waar Henny heel trots op was.
In de jaren tachtig was de Efteling vaker decor voor tv shows. Henny ontwierp een Efteling-skyline met bewegende Langnek. De skyline kwam later in diverse vormen terug in de huisstijl, die Henny mede ontwikkelde. De huisstijl van de Efteling was eind jaren tachtig toe aan verandering. Het park was immers steeds groter gegroeid en uitgebreid. Pardoes de Tovernar, Henny’s geesteskind, koppelde heel natuurlijk het sprookje aan het ‘stalen geweld’ van attracties als de Python of de Piraña.
Pardoes werd het beeldmerk van de Efteling. Zijn olijke verschijning in het park toverde menige brede lach op de gezichten van zowel kinderen als volwassenen. Bij een grote ruimtelijke aanpassing op de indeling van het park ontwierp Henny de Pardoes Promenade en de Efteling Brink (2000) met een wonderlijke schatkist. Het sprookjesachtige levensverhaal van de tovernar was een inspiratie voor vele merchandise-artikelen zoals CD-rom spellen, (strip)boeken en uiteindelijk ook een televisieserie (2011).
De Efteling is Henny Knoet zeer erkentelijk voor zijn onuitputtelijke creativiteit en waardevolle inzet. Zijn nalatenschap in het park zal steeds gezichtsbepalend en belangrijk voor de Efteling-beleving blijven. Vele bezoekers zullen er tot in lengte van jaren vol verwondering van genieten.
Bron: Efteling via vijfzintuigen.nl